Robusta – ciekawostki:

Wszystko na temat kawy Robusta

Ta odmiana stanowi co najmniej 35% światowego eksportu kawy (w tonażu).
Ma dwa razy więcej kofeiny niż Arabika – 2,8%.

  • Jest znacznie lepsza niż kawa Arabica, jest odporna na peroksydację produktów rozpadu składników odżywczych, które organizm spożywa w ciągu dnia.
  • Jakość Robusty pozytywnie wpływa na bogactwo i smak produktu.
  • 12-metrowe drzewo jest lepiej chronione przed chwastami i pasożytami, co oznacza, że ​​hodowcy zużywają mniej chemikaliów w chwastach.

Od co najmniej trzech pokoleń Robusta zajmuje drugie miejsce na świecie po Arabice. Rośnie w Wietnamie, Brazylii, Indiach, Meksyku i krajach Afryki Zachodniej. Odmiana ta wymaga ciepłego i łagodnego klimatu. Ale przy mniejszej użytej „chemii” Robusta jest przyjazna dla środowiska i nieszkodliwa dla ludzi i przyrody. Czysta naturalna kawa ma brązowo-czarny odcień, mocny aromat i oleistą pianę na powierzchni. Oprócz wyraźnej goryczki ma nuty czekoladowo-orzechowe i drzewne. Ostateczna paleta smaków zależy od miejsca i warunków sadzenia. Robusta to napój izotoniczny dla tych, którzy wymagają długich okresów ciężkiej pracy umysłowej i fizycznej.

Wietnamska kawa Robusta

Od 40 lat Wietnamczycy uprawiają kawę,  starają się być jedną z dominujących pozycji na międzynarodowym rynku kawy. W 2012 roku kraj zdecydowanie wyprzedził Brazylię pod względem dostaw kawy, zajmując pierwsze miejsce na świecie. Wietnam ma prawie równikowy klimat, a lokalne plantacje nagradzają pracowników 10-12 plonami każdego roku tylko dzięki uprawie ekologicznej kawy. Pola znajdują się 1,5 kilometra nad poziomem morza. Przy prawie całkowitym braku zakwaszenia wietnamska kawa robusta nie ma mocnego smaku dla każdego, kto ją pije. W porównaniu z innymi podgatunkami robusty, ta odmiana ma bardziej powściągliwy smak. Tłem jest subtelny, ale delikatny orzechowo-pikantny posmak przypominający doznania przypraw.

Jaka jest dobra kawa?

Kiedy myślisz o kawie, co przychodzi Ci do głowy? Poranna smaczna kawa? Zapach świeżo zmielonych ziaren na lokalnym targu? A może wygoda, jaką daje ekspres w domu? Ale co z istotą samej kawy – pochodzeniem i historią jej produkcji, przygotowania i konsumpcji? Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Od stacji benzynowych po pięciogwiazdkowe hotele, od restauracji typu fast food po wysokiej klasy kawiarnie – można ją znaleźć niemal wszędzie. W rzeczywistości na świecie żyje ponad 200 milionów ludzi, którzy piją ją codziennie…

Polecamy Wietnamska Kawa Medium   Robusta Roast ziarnista 500g. oraz Nguyen S Trung Kawa Wietnamska o wadze 500g

Kawa istnieje od wieków, ale dopiero pod koniec XIX wieku po raz pierwszy wynaleziono standaryzowany proces parzenia kawy. Proces ten, określany jako „French Press”, jest do dziś używany jako sposób parzenia kawy, jak również kilka innych metod.

Ludzie piją kawę każdego dnia z wielu powodów – aby się obudzić, aby nie zasnąć, aby nawiązać kontakty towarzyskie, aby napędzić swoje kreatywne i/lub intelektualne dążenia, aby cieszyć się smakiem i teksturą samego napoju. Jeśli chodzi o smak i konsystencję, wiele zależy od świeżości oraz rodzaju i jakości użytych ziaren kawy. Stare i nieświeże ziarna nie będą smakować tak dobrze jak świeże. A ziarna niskiej jakości będą miały inny smak i konsystencję niż te wyższej jakości.

Istnieje wiele różnych rodzajów kawy, każdy z nich ma swój unikalny smak, aromat i sposób parzenia. metody parzenia obejmują:

  • Kawa wietnamska
  • Americano
  • espresso
  • French Press
  • Moka Pot
  • Perkolator
  • Filtr stożkowy
  • Próżniowy ekspres do kawy
  • Kawa parzona

Kawa wietnamska jest popularnym rodzajem kawy, która jest przygotowywana przy użyciu specyficznego rodzaju metody parzenia, często określanej jako metoda „phin”. Phin to specjalny filtr do kawy, który jest używany do parzenia kawy wietnamskiej.

Aby zaparzyć wietnamską kawę, phin jest używany do filtrowania zmielonej kawy przez gorącą wodę, w wyniku czego powstaje filiżanka kawy o silnym smaku. Proces ten jest podobny do parzenia herbaty, tyle że w przypadku kawy. Phin umieszcza się na górze filiżanki, a do phin wlewa się mały garnek gorącej wody. Następnie do filtra dodaje się zmieloną kawę. Fusy są pozostawiane do zaparzenia na kilka sekund, zanim kawa zostanie wlana do filiżanek.